Bapa Did4kwa P4ksa Minum Ar4k . Anak Menangis Enggan Dipisahkan Dari Ibu Islamnya.Tul4r sebuah video memaparkan seorang kanak-kanak perempuan men4ngis apabila terp4ksa berpisah daripada ibunya selepas hak penjagaan perlu diserahkan kepada bapa berdasarkan keputusan mahk4mah.


Kisah tersebut dikongsi seorang pengguna laman Instagram, Yuseri Yusoff memperlihatkan momen pilu antara kanak-kanak bernama Maisarah itu bersama ibunya selepas prosiding di Mahk4mah Tinggi Kuantan, Pahang baru-baru ini.


Menurut Yuseri, anak beranak 0rang Asli itu mem3luk Islam selepas wanita berkenaan bercer4i dengan suaminya daripada etnik sama yang bukan beragama Islam.


Yuseri mend4kwa, mal4ngnya kanak-kanak berusia sembilan tahun itu tidak diperlakukan sebaiknya seperti dip4ksa meminum alkoh0l jika berada di bawah jagaan bapa.“Heart breaking.. Hari ini di Mahk4mah Tinggi Kuantan.. Anak perempuan berusia 9 tahun ini merupakan anak kepada pasangan 0rang asli yang telah berpisah.


“Setelah berpisah, si ibu telah mem3luk Islam bersama dengan anak yang dijaganya manakala si ayah bukan Islam.


“Isunya, sewaktu dengan bapa anak ini dip4ksa minum ar4k selain ayah bersekedudukan dengan perempuan dan tidak peduli tentang anaknya sebelum ini.


“Ketika dijaga oleh ayahnya, si anak ini diserahkan ke merata tempat dan menjadi mngsa pend3raan dan buli sebelum si ibu membawa lari ke Terengganu,” dakw4nya.


Susulan daripada itu, Yuseri mend4kwa bapa kanak-kanak terbab1t memfailkan hak penjagaan anak (hadanah) dengan dib4ntu oleh peguam serta beberapa pihak Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO).


“Bekas suami memfailkan permohonan mendapatkan hak penjagaan dan dib4ntu beberapa NGO bert1ndak menyediakan peguam dari firma terkemuka.


“Manakala si ibu tiada siapa bantu dan hanya berharap dengan Biro B4ntuan Guaman. Tadi ya, hakim enggan mendengar permohonan dari peguam pihak ibunya dengan alasan si ibu tidak hadir sebelum ini.


“Selain terus keluar perint4h habeas corpus di mana si ibu perlu serahkan anak kepada ayahnya. Ya, hakim  juga t0lak permohonan lanjutan masa atau Extension of Time (EOT).


“Maka anak tadi terp4ksa diserahkan kepada ayahnya di mana si anak men4ngis kerana tak mahu berp1sah dengan emaknya. NGO di belakang bapa budak ini yang bantu sediakan peguam pro sekularisme, transgender dan ‘geng pelangi’


“Hakim terkhil4f atau bvta perut kerana langsung tidak mahu dengar apa peguam sebelah ibunya nak cakap dan terus buat keputusan.


“InsyaAllah, YYCC dan beberapa peguam akan b4ntu si ibu untuk memfailkan rayuan untuk anak ini kembali ke pangkuan ibunya,” kata Yuseri.


Video tul4r berdurasi lebih satu minit itu antara lain kedengaran wanita tersebut berpesan kepada anaknya supaya menjaga diri dan aur4t sambil berpelukan antara satu sama lain.


Sumber: Yuseri Yusoff

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post