Lelaki Ini Disangka Nak R0mpak Kedai ,Selepas Cvri Dengar Perbualannya Dengan Cashier ,Wanita Ini Terus Masuk Kereta Men4ngis.


Bayangkan setiap pergerakan kita diekori individu tid4k dikenali, pasti men4kutkan bukan?


Bermacam andaian n3gatif bermain dalam fikiran tatkala dihampiri individu seperti itu, b1mbang dia mempunyai niat tidak baik yang boleh meng4ncam keselamatan diri.


Begitulah situasi dialami Lini Mohd apabila dia terser3mpak dengan seorang lelaki berbasikal dalam keadaan mencur1gakan ketika mahu membeli pasir kucing di sebuah kedai serbaneka baru-baru ini.
Lelaki yang did4kwa mengekori Lini.


Menceritakan kejadian itu di Fb, Lini berkata lelaki terb4bit seolah-olah cuba mendekatinya sebaik tiba di kedai berkenaan sehingga mengesyaki dia mahu mer0mpak.


"Aku ke 99 Speedmart nak beli pasir kucing. Masa aku keluar kereta aku terser3mpak dengan lelaki ini. Resah aku tengok. Eh dia ni rapat sangat dengan aku dengan basikal dia apa hal? Macam nak r0mpak aku je. Berkata hati j4hat aku padahal dia cuma nak lalu je.


"Aku pun gerak terus masuk Speedmart. Lepas tanya pekerja Speedmart mana pasir yang aku nak, aku terus ke lorong belakang. Masa dalam perjalanan ke belakang aku nampak lelaki tadi ada depan juruwang.


"Dok tengok kiri kanan. Sudah! Mamat ni apa ni. Nak r0mpak ke. Aku cu4k habis," katanya.


Bercerita lanjut, Lini berkata dia kemudian cuba mengalihkan perh4tian daripada lelaki itu dengan memilih barangan di kedai berkenaan, sebelum mendengar perbualannya bersama juruwang dalam nada perlahan.


Walaupun perlahan, butir bicaranya sangat jelas kedengaran selain dia juga tern4mpak lelaki terbab1t memegang kad Mesin Juruwang Automatik (ATM).


“Dik, abang nak tanya, abang nak beli mi segera dengan beras, kalau kata duit abang dalam kad ni tak cukup, boleh tak adik bat4lkan s4lah satu," ujarnya memetik kata-kata lelaki berkenaan.


Ya Allah orang yang aku sangka macam per0mpak rupanya tengah struggle.


Mendengar kata-kata tersebut, Lini meng4kui k3sal kerana cepat menilai dan sudah berfikiran neg4tif terhadap lelaki berkenaan.


"Berderau d4rah aku! K0yak pec4h t3ruk hati aku bila dengar. Ya Allah orang yang aku sangka macam per0mpak rupanya tengah struggle (bergelut)," tambahnya.


Sayu dengan nasib lelaki terb4bit, Lini membayar semua barangan yang diambil lelaki berkenaan iaitu mi segera dan beras 5 kilogram, malah turut menawarkan barangan lain sekiranya dia mahu.

Antara komen net1zen.


"Masa tu aku tak ber4ni tenung muka dia sebab aku bersal4h nak m4ti. Cuma sejeling aku nampak mata dia berkaca. Mungkin terharu.


"Masuk kereta. Menitis air mata. Bersal4h ya Allah betapa tak husnuzon je aku tadi," katanya.


Komen net1zen atas tind4kan Lini.


Di ruangan komen perkongsian itu, rata-rata wargnet mendoakan kedua-dua mereka dimurahkan rezeki selain memberi nasihat supaya bersangka-baik dan menyi4sat sebelum menilai.


"Alhamdulillah dan syabas kak...yakin la, jika kita mampu, kita berkongsi dan jaga rezeki orang, Allah akan beri dan jaga rezeki kita.


"Ada per4saan curiga tak sal4h dan memang diperlukan. Tapi pada masa sama kau kena ada sikap untuk menyi4sat perkara sebenar sebelum j4tuh hukvm. Baru adil.


"Terbaik kak, semoga lebih ramai umat Islam saling memb4ntu sesama kita. Semoga Allah merahmati kalian," ujar beberapa wargnet.


Sumber:Mstar

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post