Pekerja syarikat kurier main-main c4mpak bungkusan, gel4kkan pelanggan beli pisang... Sh0pee janji ambil tindakan!SEBELUM ini pernah tul4r video memaparkan beberapa pekerja sebuah syarikat penghantaran mencampakkan bungkusan (parcel) milik pelanggan di pusat pengumpulan syarikat kurier berkenaan.


Terbaharu, tular pula video memaparkan gelagat pekerja sebuah syarikat penghantaran, Sh0pee Express, yang dilihat membuka sebuah bungkusan milik pelanggan.


Menerusi video berdurasi sembilan saat itu, kelihatan se0rang daripada pekerja berkenaan memegang bungkusan pelanggan yang sudah terbuka dengan sebelah lagi tangannya memegang pisang, dipercayai terkeluar daripada bungkusan.
Tangkap layar ciapan yang tular di laman Twitter.


Dalam video yang sama juga, kelihatan pekerja lain membaling bungkusan pelanggan kepada rakannya yang sedang ketawa.


Video tersebut tular selepas dimuat naik oleh seorang individu di laman Twitter.


"Kenapa buka parcel orang? Takkan parcel tu terkoyak? Anyone know about this? (Ada sesiapa yang tahu mengenai perkara ini?)," demikian kapsyen yang ditulis pada perkongsian tersebut.


Sehingga kini ciapan yang dimuat naik oleh individu berkenaan meraih lebih 2,200 ulang kicau (retweet).


Perkongsian berkenaan ternyata mengundang rasa marah netizen yang menyifatkan pekerja-pekerja tersebut tidak beretika ketika menjalankan tugas yang diamanahkan kepada mereka.


"Campak-campak eh parcel orang? Lepas tu kenapa buka parcel? Boleh bagi pencerahan tak kenapa perlu buka parcel orang?
"Patutlah lembab @Sh0peeMY, jadi apa je tindakan kalau dah macam ni?


"Patutlah aku punya barang delivery rosak. Macam ni je diorang buat dekat barang-barang tu.


"Sewaktu interview pekerja, tapis pekerja yang betul-betul ikhlas bekerja. Jangan cakap tak boleh tahu perangai. Attitude macam ni kita boleh tahu even waktu mereka bercakap," demikian antara kecaman dan rungutan warga maya.
Reaksi netizen yang meluahkan rasa marah terhadap perkongsian berkenaan dan maklum balas daripada Sh0pee.


Susulan dengan kecaman bertalu-talu itu, pihak Sh0pee Express menerusi komen di Twitter tampil memohon maaf di atas insiden berkenaan.


Malah mereka memberi jaminan untuk menyiasat video tular tersebut.


"Kami maklum tentang isu ini. Pihak berkena.an kami sedang menyi4sat perkara ini dengan lebih mendalam dan tindakan sewajarnya akan diambil. Terima kasih di atas maklum balas anda," komen mereka.


Sumbar ; Mstar

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post