Wanita Kongsi Perkara Menarik Selepas Bvta ,Kekal P0sitif Walaupun Kehidupan Gelap Selepas Terlibat Kemal4ngan.Se0rang wanita mengalami kemal4ngan t3ruk yang mengak1batkan r3tak di bahagian tempurung kepala sehingga h1lang deria penglihatan atau bvta selamanya.


Wanita yang dikenali sebagai Mashy tabah berkongsi tentang diri dan kehidupannya selepas kemal4ngan kira-kira dua bulan lalu.


Meskipun, ditar1k nikmat melihat Mashy masih kekal p0sitif dengan nasib yang ditimpanya dan menceritakan pengalaman menarik menjadi orang bvta.Menerusi v1deo perkongsian di akaun TikT0k miliknya, ramai wargnet terk2san dengan perkongsiannya yang menyayat hati dan juga memberikan 


inspirasi kerana dia dilihat begitu p0sitif menerima ketentuan takdir dengan meneruskan kehidupan baharunya.


Yang paling besar sekali berlaku selepas kem4langan adalah saya h1lang deria penglihatan. Bahasa lembutnya saya tid4k lagi boleh melihat, 


bahasa k4sarnya Alhamdulillah saya telah direzekikan merasai pengalaman menjadi se0rang orang kelainan upaya (0KU), bvta.


Apa yang boleh saya kongsikan, menariknya menjadi se0rang bvta adalah saya t1dak lagi t4kut gelap. Kalau dulu nak masuk bilik gelap saya akan hulur tangan buka lampu dulu baru ber4ni masuk. 


Sekarang saya masuk dulu walaupun tak buka lampu. Itu antara perkara best jadi orang bvta. Saya dah tak t4kut gelap.


Menjadi se0rang yang tidak mempunyai deria penglihatan ini, menjadikan deria yang lain lebih s3nsitif. Kalau ada yang mengump4t beberapa batu, 


masih boleh mendengar. Hidung masih belum ada deria bau disebabkan keced3raan dan terp4ksa menjalani pemb3dahan implan. Pec4h hari tu masa kem4langan,” katanya ceria.

Dalam video perkongsian yang berdurasi 8 minit itu, Mashy kini sedang membiasakan diri dengan menulis catatan diari dalam keadaan ‘gel4p’. Biarpun diberi uji4n besar untuk dia tempuhi, wanita ini kekal berfikiran p0sitif dengan bersangka baik terhadap Allah.


Bila kita tak nampak kita kurang menilai orang. Saya bertanya kepada Allah, ‘adakah kerana uji4n penglihatan ini adalah untuk saya masuk syurga, kalau ya saya reda’.


Tapi saya rasa seronok apabila saya tidak merasakan pantasnya waktu berlalu. Saya tak tahu siang atau malam.


Walaupun dirinya reda menerima ketentuan ilahi, Mashy turut melu4hkan rasa sed1h apabila hil4ng deria penglihatan yang menyebabkan dia tidak dapat lagi melihat wajah suaminya dan insan tersayang.


Apa yang saya paling rindui bila saya dah tak dapat melihat lagi adalah saya paling rindu nak tengok wajah suami saya. Sebab setiap pagi sebelum ini… 


saya buka mata dan saya mencari-cari muka suami saya tapi sekarang tak ada peluang itu lagi untuk tengok.


Apa yang saya paling rindui bila saya dah tak dapat melihat lagi adalah saya paling rindu nak tengok wajah suami saya. Sebab setiap pagi sebelum ini… 


saya buka mata dan saya mencari-cari muka suami saya tapi sekarang tak ada peluang itu lagi untuk tengok.


Saya juga rindu nak tengok muka mak, saya rindu nak tengok muka team saya, saya rindu nak menatap mata mereka. Saya juga rindu nak tengok hasil kerja saya dan kreativiti saya dalam pemasaran digital. 


Saya rindu nak tengok hasil kerja sejak empat tahun lepas apabila dihantar, saya orang pertama yang akan melihat dan memberi resp0n.


Kekuatannya menceritakan pengalaman kehidupan baharu dengan penuh senyuman dan tid4k mengalirkan air mata telah memberi inspirasi serta manfaat bagi wrga maya yang menonton video itu.


Saya nak ucapkan terima kasih kepada semua yang mengikuti saya dan banyak ambil tahu fasal saya sebelum ni. Saya dalam keadaan baik dan tak sabar nak b4ngkit semula. Healing process takes time.


Pesanan saya kepada semua, jangan rasa cab4ran yang berlaku dalam kehidupan kita ini adalah sebuah noktah. Pada saya ia adalah satu permulaan baharu.


Saya berjanji, walaupun deria penglihatan dah berkurang namun itu tidak akan mengurangkan manfaat yang saya akan berikan kepada orang lain.Sumber:Hm

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post