Asbab Buat K0ntent Makan Seafood Ment4h ,Rezeki Gadis Langkawi Makin Murah. Tapi Peminat Meng4muk Dah Lama Tak Turun Laut.

 

Bak kata pepat4h, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu.

Begitulah juga dengan Izryana Shazwany Azri yang pernah diberi jol0kan sebagai 'gadis laut', gara-gara gemar berkongsi video dia menghabiskan masa di laut dengan aktiviti memancing dan memukat bersama adik-beradiknya.

Gadis ini bukan sahaja mengkagumkan net1zen dengan kemahirannya di lautan, bahkan membuatkan ramai 'ternganga' apabila selamba menjamah hidupan laut ment4h-mentah.

Dua daripada video yang dimuat naik di TikT0k, memaparkan dia menjamah telur ketam, udang dan beronok secara ment4h, meraih 2.7 juta dan 1.7 juta jumlah tontonan.Video Izry menjamah telur ketam dan beronok ment4h mendapat jutaan tontonan di TikT0k.

Siapa sangka, video-video berkenaan memberikan impak kepada gadis kel4hiran Kampung Mata Air, Pulau Langkawi ini.

Bukan sahaja mengumpul lebih 268,000 jumlah pengikut di TikT0k, bahkan ia seakan-akan menjadi pembuka pintu rezeki buat gadis berusia 22 tahun ini.

"Alhamdulillah, selepas vir4l rezeki saya dan keluarga begitu murah. Sejak setahun lalu, saya ditawarkan menjadi duta sebuah pr0duk penjagaan kulit, Soblush.

"Memang 'kena' sangat dengan saya yang rajin turun laut sejak di sek0lah dan kini aktif berkawad pula dekat kampus. Kulit muka terded4h dengan cahaya mahatari dan kalau tiada penjagaan, memang burn.

"Selain itu, saya juga bekerja secara separuh masa (part time) bahagian pemasaran dengan sebuah syarikat pelancongan Langkawi, Hunter Legacy. Saya promosikan pakej-pakej yang ditawarkan.


Izry melanjutkan pengajian dalam jurusan Pengurusan Sukan di Universiti Malaya.

"Saya memang asal Langkawi, jadi secara tak langsung saya promosikan kampung halaman juga. Di samping itu saya juga join buat affiliate dekat TikT0k," ujarnya yang senang disapa sebagai Izry.

Anak sulung daripada empat adik-beradik ini menambah, rezeki yang diperolehi menerusi pendapatan sampingan itu sedikit sebanyak dapat menampung keperluannya yang ketika ini sedang menuntut di sebuah institusi pengajian tinggi awam.

"Menjadi anak sulung daripada empat beradik mengajar saya erti berdikari. Alhamdulillah, saya dah boleh beli tiket flight dan top-up kos belajar dengan pendapatan sendiri.

"Syukur sedikit sebanyak saya dapat ringankan beb4n mak ayah dekat kampung," ujar penuntut semester empat, Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sukan di Universiti Malaya ini.

Bukan mereka saja tertunggu-tunggu, saya sendiri pun tak sabar nak turun laut. InsyaAllah, ada kelapangan masa, tak akan saya lepaskan peluang.

Sudah terbiasa turun ke laut ketika menetap di kampung, Izry meng4kui dia terlalu rindu untuk kembali ke 'padang permainannya' itu.

Namun dek kesibukan rutinnya sebagai seorang penuntut ketika ini, niat itu hanya mampu dipend4mkan buat seketika.

"Saya dah lama tak turun laut. Kalau waktu cuti semester pun saya sibuk dengan training Sukarelawan Polis Siswa Siswi (Suksis).

"Apabila balik kampung pun tak berkesempatan turun ke laut sebab adik lelaki saya pula tiada. Adik saya juga sibuk kerana dia sal4h se0rang wakil Malaysia untuk skuad pelayaran.


Izry bersama adik lelakinya yang menjadi wakil Malaysia dalam skuad pelayaran.

"Jadi dah lama tak ada video turun laut. Memang ramai followers tanya... 'meng4muk' sebab tak ada video memancing dah.

"Terp4ksa saya buat video dan terangkan situasi sekarang. Bukan mereka saja tertunggu-tunggu, saya sendiri pun tak sabar nak turun laut. InsyaAllah, ada kelapangan masa, tak akan saya lepaskan peluang," ujar Izry.

Dalam pada itu, Izry mengucapkan terima kasih kepada warga maya khususnya pengikutnya di media sosi4l yang memberikan sokongan dan setia mengikuti perkembangannya sejak dari kampung lagi.


Izry mengabadikan kenangan manis di laut selepas mendapat keputusan cemerlang bagi peper1ksaan STPM.

Untuk rek0d, mStar pernah menemubual kisah Izry sejak videonya menjamah hidupan laut secara ment4h menjadi tul4r pada 2021.

Kisahnya yang meraih keputusan cemerlang dalam peper1ksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dan mengabadikan momen bersama transkrip di tengah lautan turut dipaparkan di mStar.

Sumber:mstar

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post