Ins1den Di Lapang Sasar ,Jurulatih TUDM Disahkan Mningg4l Dunia Akibat L3tupan B0m Lempar Semasa Latihan.Kuala Lumpur: Se0rang jurulatih yang menjalani latihan men3mbak senjata bantuan dan b0m lempar di Lapang Sasar Kem Syed Sirajuddin, Gemas, Negeri Sembilan, semalam, disahkan mningg4l dunia.

Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dalam kenyataan hari ini memaklumkan, angg0ta berkenaan yang p4rah dilaporkan mningg4l dunia 5.45 petang semalam.

"Seorang lagi jurulatih kini di dalam pemantauan rapi dan keadaan angg0ta berkenaan dilaporkan stabil.

"Dalam kejadian 12.10 tengah hari itu, seorang penuntut mningg4l dunia di lokasi kejadian kerana p4rah akibat letupan b0m lempar semasa proses latihan berlangsung.

"Dua jurulatih yang mengalami keced3raan pula dirujuk ke Hspital Segamat, Johor," katanya.

Menurutnya, tiga angg0ta TUDM terdiri daripada seorang penuntut dan dua jurulatih terb4bit dalam ins1den berkenaan.

"Allahy4rham Laskar Udara I Mohd Iqmal Masdi berusia 22 tahun berasal dari Lenggeng, Negeri Sembilan.

"Beliau yang juga penuntut bagi KPP Kelas 1 Siri 78/23 di Institut Pengajian Pentadbiran dan Pengurusan (Instar), Pangkalan Udara Sendayan, disahkan mningg4l dunia di lokasi kejadian," katanya.

Katanya, Allahy4rham Koperal Udara Syuib Bidin berusia 33 tahun adalah jurulatih di Instar, Pangkalan Udara Sendayan, disahkan mningg4l dunia di Hspital Segamat ketika menerima rawatan.

"Koperal Udara Khairuzaman Lokman berusia 35 tahun berasal dari Kluang, Johor, adalah jurulatih di institut sama.

"Beliau sedang menerima rawatan di Hspital Segamat dengan pemantauan rapi dan dilaporkan stabil," katanya.

Katanya, waris angg0ta yang terbab1t sudah dimaklumkan dan TUDM akan memastikan semua urusan kebajikan keluarga mngsa diutamakan, serta urusan peng3bumian disempurnakan dengan sebaik-baiknya.

"Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Mohd Asghar Khan Goriman Khan serta pucuk pimpinan tertinggi TUDM menzahirkan rasa duk4cita atas kejadian itu.

"Beliau turut merak4mkan salam takziah kepada waris anggota yang mningg4l dunia yang juga kehilangan besar kepada TUDM," katanya.

Selain itu katanya, diharapkan urusan rawatan kepada anggota yang cedera dipermudahkan, dilaksanakan dengan segera serta dikurniakan dengan kesembuhan.

"Semoga semua waris anggota yang terbab1t sabar, tabah dan reda menghadapi uji4n yang berlaku.

"Pihak TUDM meminta semua pihak tidak meny3barkan sebarang spekulasi dan berita tidak sahih sehingga proses sias4tan dijalankan Polis Diraja Malaysia (PDRM) selesai.

"Di samping itu, TUDM akan menubuhkan Lembaga Siasatan bagi mengenal pasti pvnca kejadian," katanya.

Terdahulu, Harian Metro melaporkan seorang anggota TUDM m4ut selepas b0m lempar meletup ketika sesi latihan di Kem Syed Sirajuddin.

Difahamkan, dua jurulatih lagi p4rah. Ketika kejadian, mereka menjalani latihan men3mbak senjata dan b0m lempar di tapak latihan kem terbab1t.Sumber:hm

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post