Peniaga guna helah iklan gerai, ramai tertipu sangka betul Tokti pernah singgah! Netizen buat pendedahan mengejutkanPERSAINGAN yang sengit dalam kalangan peniaga memaksa mereka untuk berfikiran luar kotak.


Masing-masing memerah idea dan mencari kelainan terhadap apa yang ditawarkan agar dapat menarik perhatian pelanggan.


Begitulah kisah seorang peniaga di tepi jalan yang 'mengangkat' nama penyanyi Datuk Seri Siti Nurhaliza sebagai 'duta' gerainya.
Ciapan asal di Twitter.


"Dato' Siti Nurhaliza pernah beli di sini," demikian apa yang tertulis pada iklan kain rentang gerai tersebut.


Gerai yang menjual ayam goreng dan cakoi itu menjadi tular di Twitter kerana strateginya yang unik dan penulisan kreatif yang menjadi.


Namun begitu timbul persoalan adakah benar Datuk Seri Siti Nurhaliza pernah berkunjung ke gerai makan berkenaan dan membeli juadah di situ?


"Apa bukti? Tak ada selfie ke dengan Tokti? Patutnya letak sekali.


"Jauh betul Tokti boleh sampai ke Damansara Perdana, Selangor (lokasi gerai)," ujar sebahagian warga maya yang ragu-ragu.


Setelah diselidiki dan diteliti, ternyata peniaga itu mempunyai helah yang tersendiri di sebalik iklan tersebut sehingga membuatkan ramai tercengang.


"Weh, Tipah tertipu (dialog filem popular, Ali Setan). Ada perkataan 'tidak' dekat tengah tu rupanya," dedah seorang pelayar.


Menjengah ke ruangan ciapan balas, rata-rata warga maya memaklumkan ia adalah teknik pemasaran yang diciplak dari negara jiran iaitu Indonesia.


"Ini teknik marketing di Ind0nesia, boleh nampak banyak di warung tepi jalan mereka. Kalau dia0rang tahu kita dah ikut macam mereka, ada potensi nak kena ejek ni.
Antara iklan lain dengan konsep sama yang pernah digunakan.


"Tahu sangat dah ni. Cuba zoom betul-betul. Kot-kot la ada tulisan kecil 'tidak'.


"Perkataan 'tak' dikecilkan. Marketing cara Indonesia walaupun mereka pun sebenarnya tiru gaya dari orang Barat juga," kata warga maya.


Tidak kurang ada warga maya yang memuji inisiatif gerai berkenaan.


"Tiru tak tiru, yang penting dia cuba untuk lariskan kedainya dengan cara yang sihat tanpa menyakiti sesiapa. Bijak ambil peluang," katanya.
Sebahagian ciapan balas warga maya.


Warga maya sempat menunjukkan beberapa contoh kaedah pengiklanan sebegitu yang pernah digunakan sebelum ini.


"Sate Ayam Batas Kota, Indonesia. Naruto (watak kartun) pernah makan di sini.


"Kim Jung-kook (penyanyi Korea Selatan) pernah makan di sini.


"Lee Min-ho (pel4kon K0rea Selatan) pernah basuh kereta di sini," kongsi netizen mengenai peniaga-peniaga Indonesia yang menggunakan teknik pemasaran sama.


Sumbar; Mstar

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post