Emosi Budak Enam Tahun Terjejas , Hilang Selera Makan Digigit Cikgu.

Sejak semalam, tul4r mengenai beberapa hantaran mengenai seorang kanak-kanak lelaki berusia enam tahun menjadi mngsa ‘gig1t’ oleh seorang guru lelaki di sebuah sekolah terletak di Pantai Timur.

Pend3dahan tersebut dibuat oleh ibu mngsa dikenali Eyma Zaideen menerusi hantaran di platform Fb yang mend4kwa guru berkenaan telah mengig1t dan menarik bibir anaknya selain dilakukan pada bahagian tangan dan telinga.

Disebabkan ins1den tersebut, anaknya mengalami em0si tidak stabil dan kurang selera makan selain sering meng4muk, berguling-guling serta t4kut dan tidak mahu pergi ke sekolah.

“Anak saya tr4uma teruk, mental psikologi dia terjejas sangat sampai tak lalu (selera) makan. Dan, sekarang masih t4kut hendak ke sekolah. Meng4muk dan menangis jangan cakaplah, sampai dengan saya sekali tr4uma nak hadap benda ni.

“Ingat tak s4kit ke kena gigit ni, Ya Allah. Dengan kebersihan mulut tiada, kalau apa-apa peny4kit berjangkit pada kanak-kanak macam mana? Bukan seorang dua kena gigit mulut ke mulut ni ramai! Eh, memang kotorlah tak boleh diterima,”luahnya.

Ujar Puan Eyma, perkara tersebut bukanlah suatu gurauan lebih-lebih ia dilakukan pada bahagian tidak sepatutnya dan dirinya juga tidak kisah andai anak dirotan atau apa-apa sahaja asalkan untuk mendidikan, bukannya dilakukan sebegitu (gigit bibir).

Akan b3la nasib anak dan pelajar lain

Puan Eyma dalam hantaran yang sama menegaskan dirinya tetap akan menuntut pembelaan buat anaknya dan para pelajar yang terkesan melalui tind4kan undang-undang bersama bukti dimilikinya.

“Ramai bertanya berkenaan dengan proses Cikgu Nor (pelaku). Seperti yang saya beritahu, saya aan sentiasa berhubung dengan pihak sekolah. K3s ini saya akan tutup (henti kongsi) di media sosi4l apabila Cikgu Nor sudah dikenakan tind4kan.

“Takkan mungkin saya akan biarkan cikgu tersebut tidak dikenakan tind4kan setimpal. Negara Malaysia ada undang-undang. Saya kena bela nasib anak saya dan anak murid lain. Itu t4nggungjawab saya,”tegasnya.

Isu berkenaan turut mendapat perh4tian pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dan akan menyiasat serta meneliti mengenai perkara terbab1t.

Sumber: FB Eyma Zaideen

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post