Kupas Tajuk Mengenai Hari Ki4mat , Ustaz Soberi Dijemput Ajal Ketika Beri Kuliah Subuh.

Hari ini, Timbalan Pengerusi Majlis Ulama Isma (MUIS), Dr Mohd Soberi Awang rebah sewaktu menyampaikan kuliah Subuh di Surau Al Ittihadiyyah, Seksyen 9, Shah Alam.

Rebah semasa beri kuliah Subuh

Beliau yang juga Pensyarah Kanan di Fakulti Syariah dan Undang-Undang, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) kemudiannya dilaporkan meninggal dunia ketika menerima rawatan di hospital.

Khabar duk4 itu dimaklumkan oleh menantunya, Mus’ab Umairi menerusi sebuah hantaran di platform Facebook pada Ahad.

“Hari ini ayah mentua saya, alm4rhum Ustaz Dr Soberi Awang telah kembali kepada pencipta-Nya. Subuh kami di Cairo dibasahi air mata rindu.

“Alhamdulillah, atas nikmat bersama baba walau cuma sekejap, banyak Umai belajar daripada baba. Moga ALLAH tempatkan baba bersama para syuhada dan solehin,”tulisnya.

Kuliah Subuh bertajuk Kiamat, bumi terlalu uzur

Sementara itu, hantaran dibuat oleh Mohamed Hadi AH di platform Fb menyatakan Allahy4rham 

Ustaz Dr Soberi Awang pada ketika itu sedang menyampaikan sebuah kuliah bertajuk kiamat dan sempat mengupas mengenai usia bumi kian uzur.

Katanya lagi, arwah sempat memohon maaf selain menyatakan dirinya sudah lima hari mengalami sakit dada.

“Almarhum membawa tajuk hari kiamat dan beliau sempat mengupas bahawa bumi ini sudah terlalu uzur dan perjalann kita sesudah m4ti pun masih terlalu jauh untuk menunggu di Padang Mahsyar nanti.

“Di penghujung kuliah beliau yang terhenti selepas 20 minit, beliau sempat meminta maaf kerana s4kit dada sudah lima hari (sambil menekan dadanya) dan sempat meneguk air,”ujarnya.

Katanya lagi, alm4rhum sempat menitipkan kalimah terakhir iaitu “Allah subhanahu wa ta’ala…” sebelum tidak sedarkan diri dan menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Sumber: FB Mohamed Hadi AH, Mus’ab Umairi

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post