Net1zen Sepakat Suruh Beri B0nus , Tak Gelap Mata Tengok Duit Berkepuk ,Pekerja Pasaraya Pulangkan RM18,000 Jumpa Di Troli.

Naluri untuk seseorang itu berlaku tid4k jujur sering hadir apabila habuan lumayan terhidang di depan mata.

Walau apa jua sebabnya, mengambil hak orang lain adalah satu kesal4han yang tidak boleh diambil ringan.

Namun baru-baru ini kisah membab1tkan pekerja sebuah pasar raya wajar dijadikan inspirasi apabila dia mengutamakan ketelusan dan kejujuran tatkala dia mempunyai peluang untuk mengaut kemewahan atas nama 'rezeki terpijak'.

Perkongsian asal di Linkedin.

Bangga dengan kejujuran pekerjanya yang merupakan s0orang warga asing, pasar raya berkenaan berkongsikan ins1den menyentuh hati itu melalui akaun mereka di platform mencari kerja (Linkedin).

"Baru-baru ini salah seorang staf kami menemukan satu beg yang berisi duit kertas dalam mata wang asing, bernilai RM18,000 dalam ringgit Malaysia. Dalam beg tu juga ada tersimpan beberapa dokumen peribadi.

"Beg itu ditinggalkan di dalam troli di lot parkir terbuka pasar raya AEON Alpha Angle, Wangsa Maju, Kuala Lumpur. Staf itu kemudiannya membawa beg tersebut untuk diserahkan ke kaunter khidmat pelanggan.

"Beg berkenaan akhirnya berjaya dipulangkan semula kepada pemiliknya. Setelah pemer1ksaan oleh pemilik itu sendiri, dia mengesahkan tidak ada satu pun wang yang hil4ng atau diambil daripada beg terbab1t

"Kami sangat berbesar hati mempunyai seorang staf yang bert4nggungjawab dan amanah. Kepada Ram Akawal Mandal, terima kasih atas kejujuran dan integriti yang ditunjukkan anda," tulis akaun pasar raya itu dalam satu hantaran.

Perkongsian itu menjadi tul4r di Twitter dan rata-rata warga maya menzahirkan rasa kagum dengan keikhlasan pekerja itu dalam menjalankan tugasnya.

Diakui dengan keadaan ekonomi sekarang, bukan senang nak jujur macam pekerja ni

"Kalau ikutkan pekerja itu boleh sangat nak ambil beg tu untuk diri dia sendiri, sebab tiada siapa yang nampak dan tiada siapa yang tahu. Tapi dia tak buat kerana dia sedar Tuhan sentiasa memerhati.

"Respect dekat pekerja ni, kalau yang lain dekat tempat dia pun belum tentu boleh jujur. Godaan syait4n mesti akan hasut untuk s0nglap sikit duit tu, bukan senang nak ada cash beribu dalam tangan.

Sebahagian ciapan balas warga maya.

"Harap pekerja tu bukan hanya dapat pujian di media sosi4l sebagai wira, dia seharusnya dapat ganjaran juga. Bagi bonus claim lebih sikit ke waktu hujung bulan. Tolong bagi dia voucher untuk beli-belah.

"Mohon naikkan pangkat dia sekali. Pelanggan dah gembira, sekarang giliran pekerja ni pula untuk digembirakan. Di4kui dengan keadaan ekonomi sekarang, bukan senang nak jujur macam pekerja ni," kata sebahagian warga maya.

Sumber:mstar

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post