Tidak Mampu Bayar Sewa Rumah , Budak 11 Tahun Sorong Nenek Hidap Strok Sejauh 20KM

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang dipikul. Itulah gambaran boleh diumpakan setelah melihat nasib seorang kanak-kanak lelaki berusia 11 tahun hidup bersama neneknya yang sudah uzur.

Apa yang lebih meruntunkan jiwa adalah kesanggupan kanak-kanak tersebut men0lak neneknya yang menghidap peny4kit strok atau turut dikenali angin ahmar sejauh 20km kerana tidak mampu membayar sewa rumah.

Sorong nenek uzur dari Kok Lanas ke Kg Batu 8

Menerusi hantaran dikongsikan oleh Khidmat Komuniti Irdk dalam hantaran Fb, kanak-kanak kurang bernasib baik itu terp4ksa menyorong neneknya dari Kok Lanas ke Kg Batu 8, Jalan Kuala Krai, Kelantan dengan menggunanakan kerusi roda r0sak.

Menurut pengguna tersebut, budak lelaki tersebut terp4ksa berbuat demikian selepas mereka tidak mampu membayar sewa rumah sejak beberapa bulan selepas nenek diserang angin ahmar.

“Sebelum ini, neneknya bekerja sebagai seorang pencari besi buruk setelah kem4tian suaminya beberapa tahun lalu,”maklumnya.

Terpaksa tumpang di bahagian dapur rumah arwh ibu tiri

Difahamkan, mereka kini sedang berlindung di bahagian dapur rumah arwh ibu tiri kanak-kanak tersebut  buat sementara waktu selain mengharapkan belas ihsan jiran-jiran.

Katanya lagi, mereka dua beranak ini amat memerlukan bantuan dari segi lampin dewasa, barangan dapur dan basikal bagi memudahkan urusan harian.

“Dari pemerhatian penulis, pes4kit ini amat memerlukan lampin dewasa. Bayangkan 5 pek lamping dewasa pun sudah berharga RM100 lebih. Barangan dapur kerana jiran-jiran boleh tolong masakkan untuk mereka.

“Basikal kerana cucunya terp4ksa berjalan kaki jauh juga untuk membuang lampin pakai buang neneknya di tong sampah,”tulisnya.

Dalam pada itu, dia turut memohon doa orang ramai agar segala urusan dua beranak itu dipermudahkan.

Berat uji4n si adik, moga dipermudahkan urusan…

Rata-rata warganet turut bersimpati dan terkesan dengan nasib mal4ng menimpa dua beranak tersebut selain turut mendoakan agar urusan mereka dipermudahkan.

Sumber: Fb Irdk services

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post