0KU Penglihatan Tak Halang Muhammad Qayyim Jadi Juara Qari Antarabangsa.

Menjadi insan kelainan upaya (0KU) ini bukanlah sesuatu yang perlu disedihkan. Hal tersebut berikutan ada keistimewaan lain yang dikurniakan oleh Allah S.W.T.

Ini dapat dibuktikan apabila seorang pemuda yang 0KU penglihatan dikenali Muhammad Qayyim Nizar Sarimi telah dinobatkan juara tilawah kategori lelaki pada Majlis Tilawah dan Menghafaz al-Quran Peringkat Antarabangsa ke-63, 

yang diadakan di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL), malam ini.

Untuk pengetahuan, Muhammad Qayyim yang merupakan qari Malaysia  yang berasal dari Kelantan berjaya memperoleh markah sebanyak 94.96 peratus.

Sementara itu, memetik laporan Utusan Online, Omar Toure dari Guinea dan Tebani Cheyma Enfal dari Algeria dinobatkan sebagai johan bagi kategori hafazan lelaki dan wanita. 

Manakala, Johan bagi tilawah kategori wanita pula menjadi milik seorang qariah bernama Sara Belmamoun dari Maghribi.

Difahamkan, keempat-empat mereka membawa pulang hadiah emas sumbangan daripada Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM), wang tunai, piala iringan dan sijil.

Penyerahan hadiah itu disampaikan oleh Sultan Perak, Sultan Muizzudin Shah.

Alhamdulillah, tahniah!

Rata-rata warganet menitipkan ucapan tahniah buat para pemenang terutama Muhammad Qayyim yang sebelum ini

Sebelum ini, media pernah melaporkan bahawa masalah yang dihadapi oleh Muhammad Qayyim tidak mengh4lang untuk terus tekun mempelajari al-Quran dengan tulisan 

Braille sejak kecil  dan telah menyertai pertandingan tilawah bermula dari umur 12 tahun lagi.

Sumber: FB Utusan Online

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post