Perjalanan Terakhir Allahyarham Muhamad Hafiz Diringi Air Mata Ibu , Jnazah Dihantar Pulang Ke Sungai Petani Untuk Urusan Pengebumian.

Jnazah Muhamad Hafiz Muhamad Salleh, pekerja penghantaran makanan yang terk0rban dalam tragedi pesawat terhempas di Elmina, dihantar pulang ke kampung halamannya di Kedah pada pagi Sabtu untuk urusan peng3bumian.

Ibu Allahy4rham, Jamilah Ismail tidak dapat menahan kes3dihan ketika jnazah anaknya dibawa masuk ke dalam van jnazah di Masjid Jamek Ar Rahimiah, Klang.

Van jnazah bergerak ke kampung halaman Allahy4rham di Sidam, Sungai Petani, Kedah dengan diiringi p0lis.

Sementara itu The Star melaporkan, Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan pada sidang media di Hspital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang berkata jenazah Muhamad Hafiz telah diserahkan kepada Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

"Jnazah telah diserahkan kepada Jais pagi ini dan mereka akan mengatur perjalanan pulang ke Sungai Petani, Kedah, mengikut kehendak keluarganya," katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata Jabatan Kimi4 masih mengenal pasti lebih 200 sampel.

"Ada sampel yang sukar untuk diuji tetapi daripada ujian DNA, kami telah mengenal pasti satu m4yat.

"Selain ujian DNA, kami juga telah menjalankan pengec4man cap jari dan Bukit Aman telah mengenal pasti lapan padanan yang boleh membawa kepada pengecaman lapan myat," katanya lagi.

Beliau berkata, pihaknya tidak boleh tergesa-gesa dalam proses itu kerana perlu memastikan jnazah diserahkan selengkap mungkin kepada waris.

"Kami bekerja 24 jam sehari. Apa yang boleh kami katakan ialah Jais akan melakukan 'mandi jnazah' dan sembahyang dan kami menasihatkan keluarga meneruskan peng3bumian.

Pada Khamis lalu, seramai 10 individu termasuk lapan orang di dalam sebuah pesawat ringan terbunuh selepas pesawat itu terhempas berhampiran Elmina di Selangor.

Turut terkorban, Exco Kerajaan Negeri Pahang dan Ketua Umno Bahagian Bentong, Datuk Seri Johari Harun yang berada di dalam pesawat berkenaan.

Seorang pemandu e-hailing dan seorang pekerja penghantaran makanan yang menunggang motosikal di laluan tersebut, turut maut apabila pesawat itu terhempas.

Mereka dikenal pasti sebagai Sharipuddin Shaari dan Muhamad Hafiz.

Sumber:mstar

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post