Kenderaan Berhenti Bagi Memberi Laluan Konvoi , Tiba-Tiba Treler Rempuh Belakang , 2 M4ut 7 Cedera Kemalangan Di Putrajaya.

Dua m4ut manakala tujuh yang lain cedera dalam kemalangan membabitkan 12 kenderaan di Persiaran Utara di pusat pentadbiran kerajaan di Putrajaya pada Rabu.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) berkata, kejadian berlaku kira-kira pukul 10.20 pagi dari arah Persiaran Utara menghala ke Presint 12.

Menurutnya kemalangan memb4bitkan dua lori, enam kereta dan empat motosikal.

Katanya lagi, sebuah jentera bomba daripada balai bomba Presint 7 dan Presint 14 dengan kekuatan sembilan anggota dikejarkan ke lokasi kejadian.

"Sebuah Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) turut dikejarkan ke lokasi kejadian," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz turut mengesahkan tentang kejadian itu.

Menurutnya, rakaman kamera litar tertutup (CCTV) berhampiran tempat kejadian menunjukkan banyak kenderaan awam berhenti bagi memberi laluan kepada konvoi p0lis.

Bagaimanapun sebuah treler dari arah belakang mengubah laluan dari lorong tengah ke lorong kiri dan terus merempuh kenderaan di hadapan.

Katanya, akibat kemalangan, dua lelaki disahkan m4ut di lokasi kejadian oleh paramedik Hspital Putrajaya dan Hspital Serdang manakala mangsa lain mendapatkan rawatan di Hspital Putrajaya dan Hspital Serdang, Selangor.

"Siasatan dijalankan dibawah Sek 41 (1) APJ 1987 dan pemandu lori ditahan untuk siasatan lanjut dan ujian air kencing," katanya.

Sumber:hM

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post