"Macam Mana Nak Bagi Nasi Atau Lauk Lebih?" Cili Kering Naik RM4 , Tauke Katering pening Nak Caj Harga Mampu Milik.

Seorang pengusaha katering dan kambing golek menjadi perhatian ramai selepas dia membuat lu4han hati tentang peningkatan harga barang.

Menerusi video tular di media sosi4l, Rohaya, 30, dilihat berada di dalam sebuah kereta sambil bercerita tentang harga barang-barang yang baru dibelinya.

"Selalu kami beli cili kering satu kilogram (kg) RM28, hari ni datang market, ya Allah ya Rabbi, sekilo RM32. Bawang putih selalu beli RM5 lebih, hari ni RM9.

Luahan hati peniaga katering itu meraih perhatian ramai di aplikasi TikT0k.

"Semalam beli beras 10kg RM40 lebih. Tak campur minyak lagi. Minyak paket kat sini payah cari. Jadi beli minyak botol. Dah RM30 lebih. Dua barang nak masuk RM100.

"Kami yang buat katering, tak tahu macam mana nak cakap. Jenuh nak pusing modal nak beli barang. Nak dapat untung, berapa je hangpa? Sedih beli barang sebab terkejut," ujarnya.

Tambah Rohaya, peningkatan harga barang juga dilihat sebagai cabaran besar tahun ini yang bukan sahaja memberi kesan kepada peniaga, sebaliknya turut dirasai ramai lagi isi rumah lain.

Sebelum saya post video, barang yang saya beli sebelum tu harga murah lagi.

"Jadi lepas ni macam mana kami nak bagi hangpa harga berpatutan dan mampu milik? Macam mana nak bagi lebih nasi atau lauk-lauk? Ya Allah, 2023 cabaran hidup memang tinggi. Kesian rakyat Malaysia.

"Rakyat Malaysia dah tak ada golongan B40. Semua jenis golongan T20 ke atas. Hebatnya Malaysia 2023," ujarnya berseloroh menerusi video di TiKT0k yang meraih 1.2 juta tontonan.

Mengulas video viral itu, Rohaya ketika dihubungi mStar berkata dia sekadar membuat lu4han hati kerana terkejut dengan peningkatan harga yang berlaku secara drastik.

"Sejujurnya saya buat video untuk saya sendiri. Sebelum saya post video, barang yang saya beli sebelum tu harga murah lagi. Masuk minggu seterusnya hargai naik dari RM28 jadi RM32.

Kambing golek yang disediakan Rohaya untuk pelanggannya.

"Banyak lagi kenaikan harga. Ramai yang meluah pada saya, mesej saya sebab terkes4n dengan kenaikan harga barang. Dalam malaysia ni bukan semua golongan T20, banyak golongan B40. Saya faham keadaan B40.

"Harapan saya pada yang berkuasa di atas tolong la cari jalan penyelesaian untuk selesaikan masal4h rakyat atas kenaikan harga barang yang mend4dak tidak terkawal dengan ekonomi sekarang dan cabaran hidup 2023," ujarnya lagi.

Selain mengusahakan katering, wanita dari Permatang Pauh, Pulau Pinang itu turut menjadi pembekal kambing sejak enam tahun lalu.

Antara komen netizen di aplikasi TikT0k.

Menjengah ke ruangan komen, ramai net1zen turut berkongsi pengalaman mereka sendiri yang terk3jut melihat peningkatan harga barang di pasaran.

"Saya baru hari ini isytihar berhenti berniaga. Moga ada rezeki lain menanti. Tak sanggup dah dengan harga barang sekarang.

"Kami yang cukup-cukup makan pun makan bercatu. Dah sus4h. Macam mana la yang betul-betul sus4h tu, depa makan macam mana?

"Bawa RM50 boleh kira berapa barang je dapat beli," tulis beberapa netizen di TikT0k.

Sumber:Mstar,TT

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post