Tengah main badminton tiba-tiba bunyi ‘pop’! Wanita meraung tulang bahu terkehel, kadar kesakitan paling maksimum

wanita berdepan detik cemas apabila mengalami kecederaan ketika bersukan, menyebabkan tulang bahunya terkehel.

Bercerita mengenai kejadian, Zurina Bugiran atau Erna berkata dia terpaksa menahan kes4kitan tahap maksimum, malah rasa s4kit itu turut dirasai sehingga ke tulang rusuk.

“Masa tengah pukul shuttle (bulu tangkis) tiba-tiba bunyi ‘pop’! Raket terus jatuh sebab saya tak mampu pegang langsung dan dalam keadaan saya terduduk di lantai.

“Saya tak boleh nak jelaskan rasa s4kit tu sebab tangan kiri terus cramp sampai ke tulang rusuk dan tak boleh bergerak langsung. Tangan saya menggigil terus sebab terlampau s4kit.

“Kes4kitan dialami tu saya bagi rate (skala) 10 per 10. Saya tak benarkan orang bantu papah saya untuk bangun sebab tangan dah terkulai. Lama juga saya nak ambil masa untuk berdiri,” jelasnya.

Menurut Erna, insiden berlaku sewaktu dia bersama rakan-rakannya bermain badminton sebagai rutin senaman sejak lima bulan lalu.

Erna dibawa ke hspital untuk mendapatkan rawatan selepas mengalami keced3raan.

Disebabkan rakan-rakan bimbang untuk membawa Erna ke hspital dalam keadaanya sedemikian, mereka terus menghubungi ambulans.

“Kawan-kawan saya terus call ambulans untuk dibawa ke hspital. Mereka t4kut nak bawa saya sebab nanti ada hentakan atau gerakan.

“Masa ambulans tiba saya sudah dibalut dengan armsling sementara tunggu nak pergi Hspital Tuanku Jaafar di Seremban. Waktu ambulans golek je tayar memang mer4ung sebab terhentak-hentak.

“Lepas x-ray tu d0ktor tunjuk jatuh jauh tulang tangan dari bahu. Jadi mereka terpaksa buat rawatan segera. Saya dah menangis-nangis masa tu,” jelasnya lagi.

Walaupun sudah dua dos ubat tahan s4kit diberikan, Erna tetap menangis ketika berada di atas kerusi roda sambil menahan kes4kitan.

Dia kemudian dibawa ke zon kuning untuk mendapatkan rawatan seterusnya dan diberikan ubat penenang supaya dia tidak merasai kes4kitan untuk apabila kedudukan tulangnya diperbetulkan.

Sekarang saya terpaksa pakai armsling selama enam minggu.

“Lepas d0ktor masuk ubat tu memang mata terus lelap, tapi masih dengar dia bercakap. Saya boleh rasa doktor tarik tulang tu cuma masa tu dah layan ubat tidur. Tak sampai seminit dia bercakap, tulang dah masuk balik ke tempat asal.

“Mujurlah tulang dah masuk balik jadi temu janji seterusnya saya kena jumpa semula pakar untuk tengok sama ada kena buat pembed4han pasang skru atau tak. Sekarang saya terpaksa pakai armsling selama enam minggu.

“Sebenarnya soket bahu saya dah longgar. Dulu saya dislocated tempat sama pada 2017 sebab ada insid3n kecil. Jadi kalau saya tak buat pembedahan nanti, perkara sama akan berulang lagi,” katanya lagi.

Jelas Erna yang menguruskan perniagaan sendiri, kejadian yang berlaku pada waktu malam di Xpark Sendayan, Negeri Sembilan itu dipercayai berlaku kerana dia tidak bersenam untuk memanaskan badan terlebih dahulu.

Walaupun tidak serik untuk terus bermain badminton, dia tetap berasa terkilan kerana tidak dapat meneruskan hobi baharunya atau melakukan sebarang aktiviti sukan buat masa sekarang.

Malah, dia berharap perkongsiannya ini dapat dijadikan sebagai iktibar kepada orang ramai supaya lebih berhati-hati ketika bersukan.

Dia turut mengharapkan orang ramai mendoakan kesembuhannya dan tiada sebarang berita buruk diterima untuk rawatan pada 5 Oktober akan datang ketika berjumpa pakar.

Sumber:mstar,hm

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post