"Abah Hanya Ada Satu"Pemuda Ini Korbankan Kerjaya , Tolak Tawaran Belajar . Sanggup Balik Kampung Jaga Bapa S4kit.

Seorang bapa akan berk0rban apa sahaja demi membahagiakan keluarganya.

Namun, seorang anak belum tentu mampu membalas semula kebaikan bapanya.

Seorang pemuda bagaimanapun membuktikan sebaliknya, apabila kisahnya menjaga bapanya yang sedang uzur dengan penuh kasih sayang meraih perhatian.

Menerusi video yang tular, remaja berkenaan sanggup bangun awal pagi untuk memasak nasi goreng sebagai sarapan dan menyuapkannya kepada bapa yang yang kurang upaya.

Bercerita kepada mStar, Abdul Muqmin Mazni, 22, berkata, dia sanggup mengenepikan impian untuk menyambung pengajian dan mencari pekerjaan tetap demi bapanya.

"Abah berusia 56 tahun, menghidap peny4kit darah tinggi. Pada 2016 abah diserang strok. Malam kejadian tu abah jatuh katil... kami bergegas bawa dia ke hspital.

"Doktor cakap abah ada dar4h beku di kepala dan perlukan pembedahan segera. Tapi selepas pembedahan, doktor cakap abah dah lumpuh dan tak ada harapan sembuh sebab ia melibatkan saraf.

"Abah tak mampu lagi menjaga dirinya sendiri dan memerlukan bantuan anak-anak," katanya ketika dihubungi.

Muqmin yang menetap di Jerteh, Terengganu memberitahu, ibunya mninggal dunia lima tahun lalu kerana k4nser payudara tahap empat.

Dia dan bapanya kini tinggal bersama kakak sulungnya yang bekerja sebagai seorang kerani di kilang kayu, manakala seorang lagi kakaknya menetap bersama suami di Subang, Selangor.

"Tipu la kalau saya tak teringin nak bina kerjaya, tapi saya sanggup tak bekerja untuk jaga abah. Saya tolak semua tawaran untuk sambung belajar, termasuk dalam bidang perkapalan.

Pekerjaan kita boleh cari tapi bukan kenangan dengan ibu bapa.

"Dulu pada awalnya saya bekerja sebagai juruteknik di SME Aerospace, tapi saya berhenti sebab lebih mengutamakan abah. Sedih sebenarnya kerana meninggalkan semuanya.

"Tapi saya yakin dengan pulang ke kampung untuk jaga abah akan ada yang lebih baik menanti. Karier kita boleh bina semula di lain masa, tapi abah hanya ada satu," kata Muqmin yakin dengan keputusannya.

Muqmin seterusnya menceritakan rutin harian yang dilakukan dia bersama bapanya.

"Saya akan mulakan hari dengan pagi-pagi buat makanan untuk abah, bagi susu dan bawa dia jalan-jalan. Lepas tu kadang-kadang saya buat video TikT0k dengan abah atau live.

"Saya buat video tu sebenarnya untuk menginspirasikan orang lain yang senasib dengan saya. Mereka di luar sana ada yang sanggup tinggalkan pekerjaan demi keluarga, saya nak mereka tahu yang mereka tak keseorangan.

"Sentiasa percaya pada rezeki, berbuat baik pada ibu bapa akan dilipatgandakan rezeki. Saya yakin dengan itu dan akan selalu berpegang dengannya. Pekerjaan kita boleh cari tapi bukan kenangan dengan ibu bapa," kata Muqmin.

Sumber:Hm

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post