Founder Jamu Jatuh Miskin Gara-Gara Staff Sendiri , Ditipu Hingga Rugi RM400,000 Sejak 2021.

Sejak semalam, tular di media sosi4l video ‘amukan’ seorang founder jatuh miskin disebabkan penipuan staf sendiri sehingga dia kerugian raturan ribu ringgit selepas bertahun-tahun ditipu tanpa sedar.

Ditipu bertahun-tahun tanpa sedar dari orang paling dipercaya

Menerusi luahan yang dibuat seorang founder minuman kesihatan dikenali sebagai Puteri Kasim telah melu4hkan apa yang terbuku

dihatinya selepas mengetahui bahawa personal assistant (PA) yang begitu dipercayai sanggup mengkhianatinya sehingga dia kerugian dan hampir menutup syarikat.

Founder jatuh miskin, staf joli sakan

Puteri Kasim juga mengakui terp4ksa menjual motosikal, kereta dan barang kemas demi menyelamatkan perniagaan jamu serta gaji pekerja sedangkan stafnya itu sedang ‘berjoli’ sakan dengan duit syarikat yang diambil sejak tahun 2021.

Ujarnya lagi, pada bulan lalu, pekerja yang dikenali sebagai Pazelah Zaini itu telah menghabiskan sebih daripada RM20,000 untuk keperluan peribadi sedangkan dia sebagai majikan langsung tidak mempunyai wang.

Syarikat hampir tutup, founder jatuh miskin

Pemilik perniagaan jamu tersebut juga mengatakan yang dia mengambil staf tersebut sewaktu wanita berkenaan dalam keadaan susah dan berasa kasihan kerana baru dibuang kerja.

Jelas Puteri Kasim, wanita itu begitu baik dihadapannya sehingga dia tidak terfikir langsung bahawa ditikam dari belakang seperti yang sudah terbongkar.

Disebabkan termakan dengan pelbagai kata-kata stafnya itu, founder berkenaan dipandang ‘jahat’ oleh pekerjanya yang lain sehingga ramai yang diberhentikan.

‘Kantoi’ waktu check telefon syarikat

Tambahnya, keuntungan daripada jualan di TikTok yang dipegang oleh staf berkenaan telah disalah guna sehingga tiada kemasukan profit buat syarikat.

Perilaku buruk staf berkenaan dapat dihidu apabila founder tersebut mengambil telefon pejabat untuk membalas chat dari pelanggan sehingga dia menemukan pelbagai bukti termasuklah penipuan, kecurangan wanita itu dengan suaminya dan banyak lagi.

Puteri Kasim juga menegaskan yang dia tidak akan memaafkan wanita tersebut kerana menganiaya dia begitu teruk sehingga hampir meruntuhkan rumah tangga disebabkan masalah di pejabat.

Tak hanya itu, dia memaklumkan yang mereka tidak mahu membuat laporan polis terlebih dahulu kerana ingin wanita tersebut membayar semua duit yang telah dicuri dari syarikat sehingga mengalami kerugian ratusan ribu ringgit.

Sumber: Ig puterikasim, TikT0k puterikasim

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post