TMJ Kongsi Detik Cemas Lari Bawah Tanah Insiden Temb4kan S1am Paragon"Isteri Peluk Anak-Anak , Tunduk Diri".

Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim berkongsi detik cemas ketika berada di hotel dekat lokasi ins1den tembakan di pusat beli-belah Siam Paragon Mall di Bangkok pada petang Selasa, yang meng0rbankan dua orang.

Menerusi hantaran di media sosi4l, Tunku Ismail menceritakan situasi cemas yang dilalui mereka sekeluarga apabila penembak melepaskan tembakan dan orang ramai meluru masuk ke lobi hotel untuk mendapatkan perlindungan.

"Kami membawa kanak-kanak dan keluarga ke tempat yang selamat, berlari ke ruang bawah tanah bersama pasukan saya dan fikiran saya tertumpu kepada berapa ramai penembak di luar sana, apa senjata yang mereka gunakan dan apa situasinya.

"Kami perlu berjaga-jaga dan bersedia untuk sebarang kemungkinan kerana yang kami tahu ketika itu hanyalah bunyi tembakan yang kedengaran. Kami tidak mempunyai maklumat lain dan perlu bersedia untuk apa-apa perkara yang boleh berlaku," tulis TMJ.

Dalam situasi yang panik itu, apa yang difikirkan beliau ketika itu adalah untuk membawa keluarga dan pasukannya keluar daripada situasi bah4ya secepat mungkin.

"Isteri saya memeluk anak-anak kami, menundukkan diri dan cuba menenangkan mereka kerana mereka ket4kutan dan menangis," ujarnya sambil menambah, mereka kemudian dibawa ke Kedutaan Singapura berdekatan.

P0lis Thailand menahan seorang remaja berusia 14 tahun susulan ins1den tembakan. -Gambar P0lis Thailand

TMJ yang merupakan pemilik Johor Darul Ta'zim (JDT) itu berada di Bangk0k untuk perlawanan Liga Juara-Juara AFC antara JDT dan BG Pathum United.

Meskipun terlepas perlawanan berkenaan, TMJ melu4hkan rasa syukur kerana beliau dan keluarga berada dalam keadaan selamat.

"Ini adalah pengalaman terburvk yang pernah saya lalui," katanya lagi.

Dalam kemaskini terbaharu, TMJ memaklumkan beliau sekeluarga telah selamat tiba di Johor.

Sementara itu, pihak berkuasa Thailand mengesahkan ins1den berkenaan mer4gut sekurang-kurangnya dua nyawa serta mencederakan sekurang-kurangnya tiga yang lain.

Seorang remaja berusia 14 tahun turut dit4han berikutan kejadian terbabit.

Sumber:HM

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post