Lisa Luah Ger4m Dengan Ibu Bapa Yang Tiada Common Sense , Bagi Anak Tengok Handphone Buka Volume Kuat Di Tempat Awam

Baru-baru ini, se0rang pemanggil meluahkan rasa geram terhadap segelintir ibu bapa yang dilihat seperti tiada ‘common sense’ kerana membiarkan anak mereka menonton video di gajet dengan ‘volume’ kuat di tempat awam.

Tiada ‘common sense’

Menerusi video yang dimuat naik di IgHot FM, pemanggil yang bernama Lisa berkongsi pengalamannya di mana ada individu yang membiarkan anak mereka menonton video di telefon bimbit secara kuat.

Lisa berpendapat, ibu bapa perlu memainkan peranan mengawal anak mereka supaya tidak mengganggu ketenteraman orang lain yang berada di tempat itu.

Saya nak cakap siapa yang ada anak bagi telefon dekat anak dia tuh, tolong ‘volume’ tak payah sampai satu kedai boleh dengar.

Tolong faham boleh tak? Dah saya kena nyanyi lagu cocomelon anak kau.

Eh tahu tak? Anak saya dah besar tau. Dah anak saya tanya mummy, kenapa dia buka lagu kuat-kuat?

Lisa turut berkongsi mengenai adiknya yang  menegur anaknya supaya memperlahankan telefon supaya tidak meng4nggu orang lain. 

Menurut Lisa, cara tersebut berjaya membuat orang lain terasa dan sedar sekali gus memperlahankan ‘volume’ telefon bimbit anak mereka.

Lisa turut menambah bahawa ibu bapa sepatutnya mengajar anak mereka dari kecil lagi supaya tidak menonton video di telefon dengan kuat di tempat awam.

Pernah sekali adik saya yang buat. Dia suruh anak saya perlahankan telefon, jangan kuat-kuat, orang lain nak makan, terganggu. Aut0matik orang akan perlahankan tapi tolong yang ada anak takkan korang tiada  ‘common sense’.

Kenapa kau kena bagi anak kau buka kuat-kuat? Kau kena lentur anak kau daripada awal, jangan buka handphone kuat-kuat.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen bersetuju dan memberi cadangan untuk makan di rumah jika mahu menonton dengan kuat.

Selain itu, ada juga net1zen yang turut berkongsi pengalaman yang terjadi kepada mereka sama seperti Lisa.

Sumber: IG , Oh Bulan

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post