Pemuda Dirempuh Ketika Sedang Tolong Pengantin Terbabit Kemalangan Mninggal Dunia , Abang Anggap Adik Wira Tak Didendang

Luluh hati seorang abang selepas melihat rakaman video papan pemuka (dashcam) menunjukkan adiknya dir3mpuh kenderaan lain dalam kemalangan tr4gis di Jalan Bernam, Tanjong Karang, Selangor pada Ahad malam.

Ketika dihubungir, Mohd Azlan Mohamad Alias menceritakan semula tr4gedi malang menimpa adiknya, Mohd Azizi Faez Mohamad Alias sewaktu cuba menyelamatkan mngsa kemal4ngan melibatkan dua kenderaan.

Menurut Azlan, ketika itu Azizi bersama isteri dan anak perempuannya dalam perjalanan pulang ke Shah Alam dan menyaksikan kemal4ngan membabitkan kereta jenis Perodua Bezza dinaiki pasangan pengantin baharu dengan Honda City.

"Semasa Azizi lalu di kawasan kejadian, dia ternampak mngsa cuba keluar dari kereta Bezza tu. Jadi dia pun berhentikan keretanya jenis Toyota Yaris dan parkir dekat pembahagi jalan untuk bantu mngsa.

"Azizi terus turun kereta dan cuba tolong keluarkan mngsa. Sewaktu dia tunduk untuk membantu, sebuah kereta (Nissan Almera) dari arah bertentangan merempuh kereta Bezza itu menyebabkan bahagian kepala adik saya cedera par4h.

"Selepas buat pemeriksaan, keputusan imbasan CT menunjukkan bahagian tengk0rak belakang kepala adik saya sudah pec4h. Tulang hidung juga pat4h dan otaknya sekarang sudah membengk4k,"

katanya sambil menambah selepas dua hari krit1kal di hspital, adiknya akhirnya menghembuskan nafas terakhir pada petang Selasa.

Berdasarkan apa yang diceritakan semula oleh isteri arwh kepada Azlan, wanita itu tidak melihat saat suaminya dir3mpuh oleh Nissan Almera tersebut.

Bagaimanapun, satu-satunya anak mereka berusia tiga tahun dikatakan melihat kejadian bapanya dil4nggar oleh kenderaan lain dari dalam Toyota Yaris dinaiki mereka dan kejadian itu dirakam melalui dashcam di dalam keretanya.

"Adik ipar hanya sedar Azizi kena rempuh apabila dia terk3jut apabila cermin sisi kereta mereka dilanggar kereta Almera.

"Isteri Azizi terus hubungi dan beritahu saya mengenai kejadian tu. Masa tu orang awam yang ada di tempat kejadian pesan kepadanya supaya jangan dekati Azizi.

"Anak saudara saya nampak kejadian ayahnya dil4nggar tapi dia masih tak faham apa yang berlaku. Dia cuma cakap daddy kena l4nggar," ujarnya.

Menurut Azlan, Azizi yang merupakan anak ketiga daripada empat adik beradik ini boleh diibaratkan sebagai wira tak didendang kerana dirinya tidak mendapat perhatian ramai.

Laporan akhbar dan perkongsian di media sosi4l lebih tertumpu kepada mngsa yang m4ut iaitu pasangan pengantin yang baru sehari berkahwin.

Adik saya ni memang sifat dia suka bantu orang lain. Kalau dalam kesus4han pun, dia akan utamakan untuk bantu orang susah dulu.

Bercerita lanjut mengenali sikap arwh, Azlan berkata Azizi memang suka membantu orang lain ini sekali gus membuatkan dia berasa sangat pilu mengenangkan nasib menimpa adiknya.

"Saya cuma terkil4n apabila tindakan adik saya cuba selamatkan mngsa tidak diuar-uarkan dalam mana-mana berita. Saya cuma nak minta jasa baik untuk beritahu yang dia cuba bantu mngsa.

"Adik saya ni memang sifat dia suka bantu orang lain. Kalau dia dalam kesusahan pun, Azizi akan bantu orang sus4h dulu.

"Sebab tu dalam 'dashcam' tu saya boleh nampak dia tanpa ragu-ragu terus cuba bantu mngsa. Tapi siapa sangka, dia pula jadi mngsa kemal4ngan," jelasnya.

Dalam pada itu, Azlan turut meminta orang ramai supaya menitipkan doa buat adiknya dan urusan pengebumian berjalan lancar.

Sebagai abang kandung, Azlan sentiasa mengenang memori bersama Azizi dan mendoakan agar rohnya tenang di sana asbab kebaikannya membantu orang lain.

"Saya minta jasa baik mana-mana individu yang muat naik video adik saya dirempuh sewaktu kemalangan tu untuk padam atau turunkan semula. Dalam video tu ada adik saya yang terbaring atas jalan.

"Saya cuba hubungi individu yang muat naik video berkenaan tapi masih belum ada respons. Ini merupakan arahan daripada pegawai polis sendiri," katanya.

Dalam kemalangan pukul 10.05 malam itu, pengantin lelaki, Norsyam Nassullah Rahim, 23, m4ut di lokasi kejadian dan isterinya Aini Hayati Mohd Radzi, 22, patah kaki kiri.

Enam lagi mngsa mengalami kecederaan, manakala Azizi mninggal dunia dua hari selepas kejadian selepas cedera par4h.

Sumber:HM

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post