Belas4h Isteri Hingga K0ma , Bekas Suami Jahidah Diperintah Bela Diri

Belas4h isteri ketiga hingga k0ma, bekas suami Jahidah diperintah bela diri. Pasti ramai masih mengingati k3s seorang kakitangan kerajaan, Jahidah yang dibelasah oleh suami hingga k0ma.

Penderitaan dilaluinya tidak mudah di mana dalam keadaan k0ma, dirinya mengandung anak sulung hasil perkahwinannya itu. Bahkan hingga ke hari dirinya tak mampu pun memeluk anaknya walau sesaat kerana masih terlantar koma.

Sekian lama menunggu apa bentuk hukuman ke atas bekas suami yang mencederakannya, semalam Mahkamah Sesyen 

memerintahkan Rosmaini Abd Raof yang juga seorang peniaga untuk membela diri atas pertuduh4n menceder4kan isteri pada 2021 selepas mendapati pihak pend4kwaan berjaya membuktikan adanya prima facie terhadap tertudvh.

Memetik laporan Berita Harian, Hakim Mahkamah Sesyen, Fatimah Zahari membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pend4kwaan berjaya membuktikan prima facie terhadap tertuduh, Rosmaini Abd Raof, 41, di akhir kes pendakwaan.

Pasangan itu kini sudah berpisah selepas Mahk4mah Rendah Syariah Seremban pada 15 Mac tahun dilapor membenarkan permohonan fasakh yang difailkan keluarga Jahidah pada 1 Februari sebelumnya terhadap Rosmaini.

“Selepas meneliti keterangan saksi pendakwaan, termasuk dokumen, ekshibit serta hujahan bertulis pend4kwaan dan pemb3laan, mahkamah mendapati pihak pend4kwaan berjaya membuktikan kes prima facie.

“Oleh itu, tertuduh diperintahkan untuk membela diri mengikut Seksyen 325 Kanun Keseksaan,” kata Fatimah.

Bekas Suami Jahidah Diperintah Bela Diri

Rosmaini diberi tiga pilihan untuk membela diri iaitu pertama, boleh berdiam diri dan tidak menjawab pertuduh4n; kedua, boleh memberi kenyataan tidak bersumpah dari tempat saksi; dan ketiga, boleh memberi keterangan secara bersumpah.

Tertuduh memilih untuk memberi keterangan secara bersump4h ketika membela diri. Mahkamah kemudian menetapkan 24 Januari ini untuk sebutan semula bagi menetapkan tarikh perbicaraan.

Kes dikendalikan Timbalan Pend4kwa Raya, Bariah Jalil, manakala tertuduh diwakili oleh peguam, TC Lim.

Muhammad Hazeem Mohd Norizan sebagai peguam pemerhati yang mewakili keluarga mngsa, Jahidah Nordin@Sylvester, 46, turut hadir mengikuti prosiding berkenaan.

Terdahulu, keluarga Jahidah memb4bitkan bapanya, Nordin Kasim, 70, bersama dua adik mangsa, Fauziah dan Fazariah Nordin, hadir seawal jam 8 pagi di pekarangan mahkamah untuk mengikuti prosiding berkenaan.

Pada 17 Jun 2021, Rosmaini dilaporkan mengaku tidak bersalah atas pertuduhan menyebabkan kecederaan parah terhadap bekas isteri ketiganya itu.

Mengikut kertas pertuduhan, tertuduh did4kwa dengan sengaja menyebabkan kecederaan par4h ke atas Jahidah dengan memukul kepala, muka dan tangan serta menghent4k kaki pada bahagian belakang badan mngsa yang masih isterinya ketika itu.

Tertudvh didakwa melakukan kesalah4n berkenaan di sebuah pangsapuri di Jalan Tani, Kampung Aman, Larkin, kira-kira jam 6 pagi 4 Mei 2021, yang boleh dihukum mengikut Seksyen 325 Kanun Kes3ksaan dan dibaca bersama Seksyen 326A Kanun Kes3ksaan.

Seksyen 325 Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman penjara hingga tujuh tahun dan denda, manakala Seksyen 326A 

memperuntukkan hukuman penjara bagi tempoh dua kali ganda tempoh maksimum mengikut seksyen kesalahan, jika sabit kesalahan.

Sebelum ini, k3s Jahidah itu menggemparkan negara berikutan wanita berkenaan dilap0rkan hamil ketika dipukul sehingga p4rah dan k0ma.

Jahidah yang juga bekas kakitangan sebuah jabatan kerajaan itu kemudian dirawat di Hspital Tuanku Ja’afar, Seremban, Negeri Sembilan, selepas menerima rawatan awal di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.

Beliau selamat melahirkan bayi lelaki, Eshan Nufail, secara pembed4han dan masih koma pada 30 November 2021.

Pada 15 Mac tahun lalu, Mahkamah Rendah Syariah Seremban dilapor membenarkan permohonan fasakh yang dikemukakan keluarga Jahidah pada 1 Februari 2023.

Sumber:hm

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post